0

Южна Осетия

Осетинците са една от многото националности, населяващи района на Кавказ по време на Римската империя. В края на V в. Грузия, която е завладяна от Помпей през 65 г. пр. н. е., се разпада на три малки царства: Имерети, Кахети и Картли.

Западната част на страната попада под турско, а източната - под персийско влияние. През 1783 г. Кахети и Картли (Тбилиси) се обединяват. Подписан е Георгиевският трактат с Екатерина Втора, съгласно който Източна Грузия минава под покровителството на Руската империя.

През 1801 г. Източна, а през 1803-1864 г. Западна Грузия влизат в състава на руската държава. На 26 май 1918 г. е провъзгласен Акт за възстановяване на държавната независимост, в съответствие с който се създава Грузинската демократическа република.

На 25 февруари 1921 г. държавата е присъединена към СССР и е създадена Грузинска ССР. На 6 юли 1921 г. в нейния състав е включена Аджарска АССР ( от 1990 г. - Аджарска автономна република). През декември 1921 г. в рузинската ССР влиза и по-рано създадената Абхазка ССР, която от 1931 г. е автономна република в състава на Грузия.

През април 1922 г. в Грузия е образувана Южноосетинска автономна област. Като обособена териториална единица Северна Осетия възниква през януари 1921 г. (преди установяването на съветска власт в Грузия). На 5 декември 1936 г. е създадена Северноосетинска автономна съветска социалистическа република в състава на РСФСР (Северна Осетия).

На 10 ноември 1989 г. Южноосетинският областен съвет на народните депутати отправя молба към Върховния съвет на Грузия да предостави статут на Южна Осетия от автономна област на автономна република. Президиумът на Върховният съвет на Грузия оценява тази молба като неконституционна.

Трудностите в Южна Осетия започват през 1989 г. , когато южноосетинците настояват да се обединят с "братята" си от север. На 20 септември 1990 г. на сесия на Южносетинския областен съвет на народните депутати е приета "Декларация за суверенитет" и е обявено създаването на Южноосетинска съветска демократическа република в състава на СССР.

На 21 септември 1990 г. Президиумът на Върховния съвет на Грузинската ССР
обявява това решение за недействително. На 11 декември 1990 г. Върховният съвет на Грузия отменя автономния статут на Южноосетинската област и приема постановление за въвеждане на извънредно положение.

На 21 декември 1991 г. Върховният съвет на Южна Осетия обявява
независимост - Република Южна Осетия.

Южна Осетия е с територия 3,9 хил. кв. км. Към 2008 г. населението е около 72 000 души, 80% от които са осетинци. Всички са православни. Държавен език е осетински, официални езици са - руски и грузински. Парична единица е руската рубла. Републиката има президент, парламент и конституция, приета с референдум на 8 април 2001 г.

От 18 декември 2001 г. президент на Южна Осетия е Едуард Кокойти. Републиката има собствено знаме и герб. Столицата на Южна Осетия е Цхинвали, територията й е разделена на четири административни района.

От края на 1989 г. до 1992 г. Южна Осетия е обхваната от военни действия, в резултат на които са убити между 2 и 4 хил. души. През май 1992 г. в Цхинвали е постигнато споразумение за прекратяване на огъня между председателя на Държавния съвет на Грузия Едуард Шеварднадзе и председателя на Върховния съвет на Южна Осетия Торез Кулумбеков.

Започват преговори за уреждане на конфликта между представители на Южна Осетия, Северна Осетия и Грузия. На 20 юни 1992 г. въоръжените действия в Южна Осетия са подновени.

С посредничеството на Русия на 24 юни 1992 г. по време на среща между Шеварднадзе и Борис Елцин се постига примирие.

През август 1992 г. се изостря и конфликтът за Абхазия, която обявява независимостта си от Грузия, и от 1993 г. е под контрола на сепаратисти. Грузия предлага да даде на Абхазия широка автономия, но абхазките власти настояват за пълна независимост. Сепаратистите контролират цялата територия на Абхазия, с изключение на Кодорското дефиле, в което са разположени грузински войски.

През 1992 г. под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е подписано споразумение за принципите за уреждане на южноосетинския конфликт, което създава необходимите предпоставки за започване на преговори за неговото уреждане.

От 14 юли 1992 г. са разположени Смесени сили за поддържане на мира в зоната на грузинско-южноосетинския конфликт, включващи контингенти от Русия, Грузия, Южна Осетия и Северна Осетия. Те трябва да гарантират изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня.

Наблюдение за спазването на споразумението се осъществява и от мисията на ОССЕ в Грузия, установена през декември 1992 г. със седалище в Тбилиси. Мисията има мандат за мирното политическо уреждане на конфликта в Южна Осетия и Абхазия.От 1994 г. за уреждане на конфликта се водят преговори между Южна Осетия, Северна Осетия, Грузия и Русия с участието на ОССЕ.

На 16 май 1996 г. в Москва Русия, Грузия и Южна Осетия постигат споразумение да се откажат от употреба на сила в уреждането на конфликта. Държавните ръководители на Русия, Грузия, Северна Осетия и Южна Осетия подписват меморандум "За мерките за гарантиране на сигурността и укрепване на взаимното доверие между страните от осетинския конфликт".

През август 1996 г. в поредния кръг преговори е постигнато споразумение за създаване на специална комисия, която да реши въпроса за политическия статут на Южна Осетия. На 14 ноември 1997 г. в Джава, Южна Осетия, президентът на Грузия Едуард Шеварднадзе и президентът на Южна Осетия Людвиг Чибиров подписват обща декларация за мир.

Постигнатите споразумения не довеждат до решаване на конфликта.

Основният механизъм за решаването му е Смесена контролна комисия, съставена от представители на Грузия, Южна Осетия, Русия и ОССЕ. В нейните рамки се разглеждат въпросите на сигурността, икономическото възстановяване и завръщането на бежанците.

Създадена е и експертна група, натоварена със задачата да разглежда политическите въпроси по уреждането на конфликта. Организират се и преки срещи на високо равнище между представители на Грузия и Южна Осетия.

От 2000 г. започва и т.нар. баденски процес, включващ ежегодни срещи на експертната група по политическите въпроси. В рамките на баденския процес се обсъждат въпросите на бъдещите конституционни отношения между Грузия и бившата автономна област Южна Осетия.

На 12 ноември 2006 г. е произведен референдум за независимост на Южна Осетия. Регистрирани са 55 000 избиратели, включително 17 000 бежанци в Северна Осетия и 2000 грузинци, живеещи в Южна Осетия. Референдумът има за цел да потвърди отцепването й от Грузия и желанието й за интеграция с Русия. Допитването не е признато в чужбина.

Абхазия

Абхазия заема площ от около 8600 кв. км. Разположена е в северозападната част на Грузия с излаз на Черно море. През първото хилядолетие пр. Хр. (9-6 век) територията на днешна Абхазия е била част от Колхидското царство.

След Октомврийската революция в Русия през 1917 г. Абхазия получава известна културна и политическа автономия. През 1931 г. Сталин я провъзгласява за автономна република под името Абхазска АССР в състава на Грузинската ССР.

През 1992 г. Абхазия се отцепва от Грузия и обявява независимост. Последвалата гражданска война взима около 2 хил. жертви, 250 хил. грузинци напускат Абхазия. Днес 45% от населението в Абхазия е от абхазки произход (православни християни), останалите са руснаци, арменци, грузинци, гърци и евреи.

През 1994 г. Грузия и Абхазия сключват примирие. В района на конфликта с мандат на Общността на независимите държави (ОНД) са разположени 2 хил. руски войници. През 1995 г. с приетата на 24 август 1995 г. нова конституция на Грузия Абхазия получава статут на автономна република в състава на Грузия.

На 10 април 1996 г. на извънредно заседание на парламента на Грузия президентът Едуард Шеварднадзе заявява, че Абхазия получава специален статут в състава на Грузия, като ще има собствен герб, флаг, химн и органи на самоуправление, както и известни икономически права.

На 12 октомври 1996 г. парламентът на Абхазия одобрява Декларация за независимостта на републиката, подписана от президента Владислав Ардзинба.

Преговори за окончателно решаване на конфликта между Грузия и Абхазия се водят с посредничеството на Русия, Франция, Германия , ОССЕ и ООН.

Последната среща между представители на Абхазия и Грузия по въпросите на сигурността е в Гали, Абхазия, през януари 2004 г. под егидата на ООН.

На среща през март 2001 г. в Ялта , Украйна, е приета декларация от Ялта и програма от мерки за укрепване на взаимното доверие.; през октомври 2003 г. в Гали, Абхазия, е проведена поредна абхазко-грузинска среща за разрешаване на кризата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 минути

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

България Преди 19 минути

До момента са инспектирани над 2000 обекта

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 29 минути

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 37 минути

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 50 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 55 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 2 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 2 часа

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 2 часа

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 2 часа

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"