0

- Проф. Константинов, чухте ли на дебата за избирателната система в HДК нови идеи, които заслужават внимание?

- Положителното е, че изобщо имаше среща, не може да се отрече ползата от нея. Хубаво е, че все пак остава една година до изборите, т.е., ако има поправки, те няма да бъдат приети фатално късно. Добре е и това, че политическите сили изразиха становището си по въпроса за този митичен мажоритарен елемент.

Стана ясно, че едва ли ще има избори в едномандатни избирателни райони, което е същинският мажоритарен избор. Ще се търси мажоритарност по-скоро по линия на преподреждане на листите, само че не с идиотските ограничения, които нашите депутати приеха през 2007 г. за евровота, а при някакви облекчения.

Ясно е, че нещата са стигали до момент, когато съвсем без нищо няма да се мине. Някакви промени ще има. Ако трябва да обобщим, ние, експертите, поискахме от политиците до края на юли да кажат какви са политическите параметри на промените, за да можем да им напишем текстовете. Като ги кажат през септември, ще получат текстовете през октомври. Нека е ясно, че ако сега не се направи това, отиваме към Нова година, гласуването на бюджет и т.н.

- Социологическата агенция ЕСТАТ оповести вчера резултати от изцследване, според което повече от половината българи смятат, че партиите, уличени в купуване на гласове, трябва да бъда лишавани от правото да участват в други избори. Трябва ли да има такава мярка?

- Наказанията трябва да бъдат индивидуални. Не може заради вината на един да страда цялата партия, защото аз мога и да излъжа, ако искам да навредя на дадена партия.

- Вчера чухте ли конкретни мерки срещу купуването на гласове?

- Не, обсъждаха се принципни неща. Добре е наказанието преди всичко да е неизбежно.

- Вие предлагате да има два вида листи - регионални и национални, какво имате предвид?

- Нека започнем от това какви проблеми възникват при преференциалните системи. Ако се сложи някакъв висок праг, какъвто видяхме на евроизборите - от 15%, преференциите не действат, т.е., ние лъжем хората и защитаваме тяснопартиен интерес.

Ако прагът е много нисък или нулев, листите действително се пренареждат, но партийният елит се чувства уязвим и застрашен, затова той няма да отиде на такъв ход.

Изходът е освен регионални, да има всяка партия една национална листа, за да може през нея да вкара своето политбюро в парламента. Желанието на политбюро да влезе в парламента е напълно разбираемо, казвам го без ирония.

Човек, който се е посветил на политиката, не е склонен да види как една случайност го изхвърля от парламента, нещото, което се случи на Александър Лилов през 2001 г .

В този смисъл на хората трябва да се даде правото на реален избор, а пък партийният интерес в тесен смисъл да бъде защитен. Това става чрез разбиването на листите на два вида ? регионални и национални. Националната листа за всяка партия е твърда, там се знае, че ако партията очаква да има 6 мандата, ще влязат първите шест.

- Само в регионалните листи ли ще има преференции?

- Регионалните листи за сметка на това са абсолютно гъвкави или пък с минимален праг, така че там пък хората избират и виждат резултатите от своя избор.

Примерно най-много са гласували за някакъв любим на хората в района човек и го избират. Ако отидем на този вариант, ще направим финландско-полския модел, при който, за да има партиен глас, трябва да има валидна преференция.

Това означава, че не може да гласувате просто за партията в района, а трябва да си изберете и един кандидат. Именно тогава партията получава своя глас.

В този смисъл казваме на избирателя - избери един от тези хора и той, ще, не ще - сяда и мисли. Ако не му се мисли, загражда първото или десетото име, или каквото иска. Но така или иначе поне за част от избирателите изборът става задължителен и разумен. За избирателите с традиции и хората с по-висок образователен ценз техният глас почва да тежи повече.

Съображенията, че българското население било неграмотно, са неразбираеми. В крайна сметка населението трябва да се ограмотява.

- Как ще коментирате идеята на депутатът Надежда Михайлова, че районите могат от 31 да станат 20?

- Това е окрупняването - 22 района се обединяват на по два, стават 11, други девет по-големи се запазват. Политиците не разбират за какво става дума и се страхуват. Тук не става въпрос за прерайониране, а за окрупняване на съседни райони.

От това очевидно никой не може да загуби, защото какво точно ще загуби и какво точно ще спечели? Въпросът е да няма вътрешнопартийни изкривявания, те ако искат да ги оставят и сегашните райони, но ще продължава ефектът, който аз наричам Румен Овчаров - от 2005 г. Тогава от 23-ти избирателен район в София, 40 хиляди души избраха един депутат, а от други райони влязоха парламентаристи с по 5 хиляди гласа. Ако този дисбаланнс харесва на политиците, да си го оставят!

- Ако има преференциални листи битката ще се пренесе в партиите, казва президентът, прав ли е?

- Има такова нещо, тук президентът е прав. При преференциалните листи се пренася битката и в партиите, това го видяхме при битката, която води Георги Близнашки срещу своите съпартийци от БСП през 2005 година. Но финладско-полският вариант има за цел именно да изглади това нещо. Тогава ти се бориш не срещу твоите съпартийци, а за себе си. Не казваш ? не гласувайте за него, а казваш ? гласувайте за мен.

- Според президента Първанов в преференциалните листи първи ще изгорят малките коалиционни партньори?

- Защо ще изгорят те? Ето, давам пример, то сега вече е невъзможно, но преди години примерно Николай Камов беше много популярен, много хора биха гласували за него. Сега вече няма да бъде в коалиция с БСП, защото го изхвърлиха, но ако те имат харизматична личност в листата?

С това разсъждение на президента не съм особено съгласен. Не е вярно, че малките партньори ще изхвърчат ? напротив, именно те получават шанс, защото сега ги слагат назад и от тях най-много влизат един-двама. Ами ако те вкарат свестни хора?

- Как ще стане най-бързо изчистването на списъците?

- Въпросът е решен, технологията, която ние, експертите, сме предложили, тотално решава въпроса. Текстовете са готови. Трябва да се въведе активна регистрация с всичките й атрибути. Въпросът е да не се дописват като гласували хора, които не са. Просто комисията трябва да ви впише ЕГН- то и номера на личната карта.

- Трябва ли според вас шестнайсетгодишните да гласуват?

- Нека гласуват на 16, но и пълнолетието да е на 16. Защото какво излиза сега - аз гласувам на 16, ама ако заколя някого, съм малолетен и ще ме пуснат. Трябва възрастта за пълнолетие да бъде и възраст за гласуване.

express.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 10 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 14 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 47 минути

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 52 минути

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин