0

С ъс скандиране "оставка" опозицията посрещна вътрешния министър Румен Петков в пленарната зала. Той дойде в парламента по собствено желание и се изказа по време на дебатите по доклада на комисията "Куйович", отнели почти целия пленарен ден.

Комисията "Куйович" беше създадена на 7 февруари т. г. от 14 народни представители. На 5 март шестимата представители на опозицията я напуснаха, като обясниха решението си с това, че управляващите не се съобразяват с исканията им за представяне на документи и изслушване на лица.

Целта на комисията беше да изясни причините и условията, при които Будимир Куйович, екстрадиран със заповед от директора на НСБОП-МВР, е продължил да пребивава в страната, като е получил документ за самоличност от компетентни български власти.

Трябваше да се установи и дали са нарушени разпоредбите на законовите и подзаконовите нормативни актове относно пребиваването на чужди граждани у нас и режима за документи за самоличност, както и какви действия е предприело МВР за изясняване на случая.

Със 136 гласа "за" от "Коалиция за България", НДСВ и ДПС, 64 "против" - от опозицията, и без въздържали се Народното събрание прие днес доклада на комисията.

Не беше прието предложение на Филип Димитров от ОДС в доклада на комисията да се включи точка, която гласи "констатира неефикасността и невъзможността на политическото ръководство на МВР да се справи с проблема".

Отхвърлено беше и предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров комисията да задължи премиера да поиска оставката на Румен Петков.

Не са установени данни за покровителстване и защитен "чадър" над сръбския гражданин Будимир Куйович

от страна на високопоставени служители на МВР, констатира докладът, представен пред депутатите от председателя на комисията Надка Балева.

В доклада е отбелязано, че по случая "Куйович" са дисциплинарно наказани 13 служители, трима от които уволнени. Сезиран е и отделът за вътрешна сигурност и е реализирана разработка съвместно с прокуратурата по отношение на служител на ГДБОП.

Комисията е установила, че има груби нарушения на разпоредбите, регламентиращи режима за издаване на документи за самоличност.

Според комисията има не добра координация между отделните звена в МВР и установени законодателни празноти, свързани с режима за пребиваване на чужденци в България.

В доклада подробно е посочена хронологията от първото влизане на Куйович 1992 г. до арестуването му на 30 декември 2007 г.

Въз основа на получените документи, изслушвания и разисквания комисията предлага да бъде приет специален закон за оперативно-издирвателната дейност, който да регламентира ясни правила за работата на специализираните служби.

Сред предложенията на комисията са промени или приемане на нов Закон за МВР, с който да се въведе функционално и кадрово подчинение на регионалните звена за борба с организираната престъпност на централното ръководство, както и промени в Закона за чужденците и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които да гарантират приоритета на националните интереси.

В изказването си

вътрешният министър отхвърли всички обвинения към МВР

за покровителстване на Куйович.

Опитът за прехвърлянето на проблема от "болната глава на здравата" е, че тези, които поканиха Будимир Куйовоч в България и му издадоха документи, създадоха му пълен комфорт и недосегаемост, сега се опитват да обвиняват тези, които го арестуваха, че правят чадър, каза Румен Петков.

На твърденията на опозицията, че никой не знае дали Куйович е предаден на сръбските власти, Петков съобщи, че това е станало на ГКПП Градина.

Вътрешният министър се обърна към народните представители от опозицията с думите, че ако днес изразяват тревога, че в доклада на Държавния департамент на САЩ България е квалифицирана като страна-производител на наркотици, то те трябва да изпаднат в ужас, защото по време на тяхното управление България е била квалифицирана като страна, произвеждаща все повече наркотици.

По време на дебатите депутати от управляващата коалиция определиха доклада на комисията като "изчерпателен и аналитичен", а опозицията - като "преразказ по картинка без елементи на разсъждение".

Мая Манолова от "Коалиция за България" каза, че докладът представя изчерпателно и аналитично истината в резултат на събраните документи и изслушаните лица.

По думите й опозицията се е отдала на гръмки изявления, но без да участват в събирането на факти и конкретни доказателства.

Един от основните изводи е, че хората, които са в основата на обвиненията срещу МВР и заформянето на кризата в МВР, са тези, които дадоха възможност на Куйович да пребивава необезпокояван на територията на страната, те му казаха "Добре дошъл" през 1997 г. и му дадоха пълния комфорт да извършва престъпната си дейност, посочи Мая Манолова.

Тя уточни, че през 1997 г. Будимир Куйович е получил статут на продължително пребиваващ в страната, когато начело на Национална служба "Сигурност" е бил Атанас Атанасов, сега депутат от ДСБ.

По повод тезата на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов, че Куйович е експулсиран през 2005 г., защото е спрял да си плаща на отговорни служители на МВР, Манолова коментира, че ако това е така, са щели да бъдат предприети действия срещу тези служители. По думите й такива са предприети след напускането на Ваньо Танов.

Манолова постави въпроса за морала на тези бивши генерали, "които не се посвениха да оплюят не само ръководството, но и институцията МВР". По думите й очевидно всеки висш служител, напускащ МВР, е взимал по един диск със СРС, които да използва на "черния" пазар.

Току-що чухме разсъжденията на Румен Петков, маскиран като блондинка, каза независимият депутат Елеонора Николова по повод изказването на Мая Манолова. През февруари Румен Петков съобщи, че Куйович е получил през 1997 и през 1999 г. статут на временно пребиваващ в страната, а през 2001 г. - статут на постоянно пребиваващ и това е станало с благословията на Националната служба за сигурност, а разрешението на Куйович постоянно да пребивава в страната ни е дадено когато директор на НСС е бил Атанас Атанасов.

Според Елеонора Николова

комисията била създадена, за да уличи бившия главен секретар Илия Илиев

и седем полицаи от Разград в некомпетентност.

Според Филип Димитров от ОДС случаят илюстрира невършенето на работа в МВР или вършене на работа, която не е работа на МВР. Не можем всеки ден да се връщаме към началото на нещата, защото ако дебатът е само на чисто политическа основа, има опасност да изпаднем в положението да си разменяме реплики "вие крадете, ами и вие също крадете и т. н.", коментира Димитров.

Илко Димитров от БНД каза, че това не е доклад на парламентарна комисия, а "офис за размножаване на материали". Според него докладът не е обективен, защото не представя вижданията на всички парламентарни групи, тъй като е съставен не от цялата комисия, а само от представители на мнозинството.

Работата по доклада показа, че в България няма върховенство на закона, а върховенство на управляващото мнозинство, няма демокрация, има партокрация, коментира Илко Димитров.

Яни Янев от НДСВ се обяви против изнасянето на информация от комисията, която ще попречи на съответните следствени действия.

Ася Михайлова от ОДС каза, че в продължение на две седмици комисията не е получавала информацията и справките, поискани от МВР. По думите й в същото време мнозинството в комисията се е стремяло да неутрализира исканията на "страшилището Атанас Атанасов".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Свят Преди 20 минути

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

<p>Порои превърнаха улици в Турция в реки (ВИДЕО)</p>

Порои превърнаха улици в Турция в реки

Свят Преди 54 минути

Десетки съобщиха, че фасадите на къщите им са пострадали

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 1 час

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 2 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 2 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 3 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 3 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 3 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 4 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 5 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 5 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 5 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 5 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 6 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ