0

П редстоящата близкоизточна конференция в Анаполис дава на всички страни шанс да "удвоят усилията си" за решаване на израелско-палестинския конфликт на базата на две държави, заяви американският президент Джордж Буш в навечерието на срещата.

Той отбеляза, че конференцията ще даде силен сигнал на международна подкрепа за израелските и палестинските лидери за подновяване на мирните преговори, прекъснати през 2000 г., и възобновяване на ангажимента им към подкрепяната от САЩ пътна карта за мир в Близкия изток.

"Призовавам всички онези, които се събират в Анаполис тази седмица, да удвоят усилията си, за да превърнат мечтите за мир в реалност", се казва в изявление на американския държавен глава.

"Аз

оставам лично ангажиран с реализирането на моето виждане за две демократични държави,

Израел и Палестина, които живеят в мир и сигурност", изтъкна той.

Представители на над 40 страни, 15 от които арабски, се очаква да присъстват на започващия утре форум в Анаполис, американския щат Мериленд. В САЩ са вече палестинският президент Махмуд Абас и израелския премиер Ехуд Олмерт.

САЩ обявиха, че започват троен подход

към израелско-палестинския мир. Това, което ще направим, е да предприемем три паралелни стъпки, обяви съветникът по национална сигурност на Белия дом Стивън Хадли.

Първата е стартът на преговори между страните за създаване на палестинска държава и мир, уточни той. В същото време израелци и палестинци ще започнат да изпълняват задълженията си по пътната карта за мир от 2003 г.

Третият аспект от плана ще бъде изграждането на палестински институции с международна подкрепа, за да се даде на палестинците възможност за положителни резултати от инициативите по пътната карта.

Ислямисткото движение ХАМАС, което държи властта в ивицата Газа, заяви, че "палестинският народ" няма да се съобрази с решенията на конференцията. "Решенията, взети в Анаполис, няма да ангажират палестинския народ, тъй като той не е упълномощил никого, бил той арабин или палестинец, да сключва договор за неговите права, заяви говорител на ХАМАС.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад и сирийският Башар Асад изразиха в телефонен разговор единодушното си становище, че срещата в Анаполис е обречена на неуспех. Според двамата ръководители само истинските представители на палестинския народ може да вземат решения за бъдещето на Палестина.

Сирия ще участва в срещата. Източник от сирийското министерство на външните работи съобщил за АФП, че Дамаск ще бъде представляван от зам.-министър на външните работи. Условието, което Сирия постави бе в дневния ред да бъде включен и въпросът за Голанските възвишения.

Делегация на Ватикана също ще се включи

в международната конференция. Папа Бенедикт XVI призова вярващите да се молят за успеха на преговорите в Анаполис, за да се стигне до "справедливо и окончателно решение на конфликта след 60 г., които напоиха с кръв светите земи и предизвикаха страдания на двата народа".

Докато техните лидери се готвят да се срещнат в САЩ, хиляди израелци и палестинци ще получат шанс да определят съдбата на Близкия изток, макар и само виртуално.

Центърът за мир "Перес" обяви, че ще разпространи 100 хил. копия от компютърна игра, наречена "Миротворецът" ("PeaceMaker").

Играчите в "Миротворецът" трябва да изберат дали да поемат ролята на израелски или на палестински лидер. Те ще трябва да се справят с палестински атентатори-самоубийци, израелски атаки на Западния бряг и ивицата Газа, радикални еврейски групировки, палестински екстремисти и влошаващата се хуманитарна ситуация в палестинските бежански лагери.

В ролята на израелски лидер, играчът ще може да избира възможност да се бомбардират палестински цели след всеки самоубийствен атентат.

В ролята на палестински лидер, играчите могат да пренебрегнат израелския натиск да арестуват екстремисти, преди те да атакуват израелски градове, но такива "лидери" нямат шансове да се задържат дълго - поне в играта е така.

Копие от играта ще бъде изпратено на Абас и на Олмерт, съобщи директорът на Центъра за мир "Перес" Рон Рундак. По думите му играта ще помогне на всяка от страните да разбере ограниченията, с които се сблъсква другата.

Световните лидери, които се събират в Анаполис, няма да бъдат далеч от улиците с тухлени сгради, където дипломати от изминалите векове са ратифицирали важен мирен договор и са осигурили бъдещето на САЩ като гражданска, демократична държава, писа Кристън Уайът от Асошейтед прес.

Малкият град на брега на река Севърн и залива Чесапийк, на петдесетина километра източно от Вашингтон, е играл забележителна роля в колониалното минало на нацията и е бил нейната първа мирновременна столица.

Днес таверните, в които съратниците на Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън - съответно първият и третият президент на страната, са вдигали наздравици, са често посещавани от туристи, а не от чуждестранни дипломати.

Мирната среща, която ще се проведе във Военноморската академия на САЩ, създадена през 1845 г., ще бъде близо до мястото на исторически събития.

Конгресът за кратко се е събирал под дървеният свод на Мерилендския Капитолий, най-старата законодателна зала. Тук е и мястото, където той формално е ратифицирал Парижкия договор от 1783 година, с който приключва Войната за независимост.

На 24 декември 1783 г. Анаполис става свидетел на най-известното събитие в историята си, когато Джордж Вашингтон подава оставка от поста главнокомандващ на армията - знак, че гражданите, а не генерали или крале, ще управляват новата нация.

Вашингтон не е имал намерение да се обяви за крал, а по-скоро да върне военните пълномощия, които му били предоставени от Конгреса, обясни Глен Кембъл, историк от Анаполиската историческа фондация.

Кембъл каза още, че оставката на Вашингтон, който можел да се обяви за крал, изненадала света. Тя изглеждала немислима за някои от тогавашните велики сили.

Преместването на Конгреса от Анаполис през 1784 г. сложило край на влиянието на града в националните дела, но самият град все още гледа на себе си като на място за преодоляване на разногласия, тъй като тук преди 300 г. е решен спор между католици и протестанти.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 4 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 24 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 37 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 51 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 55 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата