0

Б ойко Борисов води с 52,86% на местните избори в София при 83,6% обработени протоколи, съобщиха от Централната избирателна комисия.
Втори е Мартин Заимов с 18,18%, следван от Бриго Аспарухов с 15,74%. (виж фотогалерия от следизборната нощ)

Официалните неокончателни резултати потвърждават прогнозите на социолозите, че и Пловдив, Варна, Плевен, Кърджали, Смолян, Добрич са избрали кмет на първия тур. На първи тур е избран и кмет на Монтана.

В Пловдив при 71% обработени протоколи убедително води кандидатът на ВМРО и ГЕРБ Славчо Атанасов с 55,93%, следван от кандидата на БСП Захари Георгиев с 19,01% и Тодор Христев от "Атака" с 6,69%.

Във Варна, на базата на 100% от протоколите, досегашният кмет Кирил Йорданов печели още на първи тур с 53.4%. Той е получил 64 794 гласа - с 10 хил. повече, отколкото са гласували за него през 2003 г.

Кандидатът на "Ред, законност и справедливост" Веселин Марешки остава втори с 13.22%, следван от кандидата на СДС, ДСБ, НДСВ Димо Гяуров с 10.28%.

13 партии и коалиции ще имат свои представители в Общинския съвет във Варна. По деветима представители ще имат БСП и ГЕРБ, "Нашият град" е със шест мандата, "Ред, законност, справедливост" - с пет, ДПС и "Атака" - с по четири. Общата листа на СДС и ДСБ осигурява три места в общинския съвет, по двама имат "Отечество", "Народняшка земеделска партия, Свободен избор, ОБТ и "Глас". ЛИДЕР ще има един общински съветник.

На база всички обработени протоколи в Бургас на балотаж отиват кандидат-кметът на ГЕРБ Димитър Николов и кандидатът на "Атака" и собственик на телевизия СКАТ Валери Симионов. Те са получили съответно 42,66% и 22,84%. Досегашният кмет Йоан Костадинов остана изненадващо на трето място.

ГЕРБ получава 14 от общо 51 места в Общинския съвет, "Атака" - 13, БСП - пет, "Гергьовден" - едно, Коалиция "Ваклин Стойновски за Бургас" - пет,
Средна европейска класа - три, СДС - две. Уточнява се разпределението на останалите мандати.

Според окончателните данни в Русе ще има втори тур между независимия кандидат Божидар Йотов, получил 46.15% от гласовете, и кандидата на ГЕРБ Ваньо Танов - 23.09%.

Кандидатът за кмет на "Атака" Атила Минев получи 9.37%, бившият председател на общинския съвет Искрен Веселинов от ВМРО, Гергьовден и ССД - 9.32%, кандидатът на ДПС Дениз Зия - 4.37%, и Момчил Кастерлиев от СДС, ДСБ, ДП - 4.35%.

С най-много мандати за общински съветници в крайдунавския град е ГЕРБ - 15, следват БСП - девет, "Атака" - седем, ВМРО, Гергьовден и ССД - четири, СДС, ДСБ, ДП - три, Народняшка земеделска партия "Никола Петков" - три, ДПС - три, Северна лига - три, Професионалисти за просперитет на Русе - два, и независимите Евгени Велковски и Виктор Епщайн.

В Русе прави впечатление големият брой недействителни бюлетини - 5.5% при избора на кмет и 12.9% при избора на общински съветници.

В Добрич на базата на 100% обработени протоколи досегашният кмет Детелина Николова печели още на първи тур с 64.82%. На предишните избори тя бе избрана за градоначалник с листата на НДСВ, а сега се яви като кандидат на ГЕРБ.

Кандидатът на БСП за кметския пост Иван Добрев печели 10,25% от гласовете, за Валентин Николов от "Атака" са пуснали бюлетина 8,8% от гласоподавателите.

Листата на ГЕРБ за общински съветници в Добрич печели 48,66% от гласовете. На втора позиция са кандидатите за общински съветници на "Атака" - 10,88%, следвани от БСП - 10,21%, "Обединена десница за град Добрич" - 5,84%, ДПС - 5,6%. За Демократи за силна България са гласували 2,82% от избирателите в добруджанската община.

В Плевен, на базата на 100% обработени протоколи, също печели досегашният кмет Найден Зеленогорски, който получава подкрепата на 50.3% от гласоподавателите. Кандидатът на БСП Васил Антонов има 23.06%, а кандидатът на ГЕРБ Цецка Данговска остава трета с 12.17%.

В Кърджали кметът и кандидат на ДПС Хасан Азис печели още на първи тур с 61.85%. На предишните избори той получи около 58% от гласовете.

В нито една от седемте общини на Кърджалийска област няма да има балотаж. ДПС спечели и седемте мандата за кметове на общини. На местните избори преди четири години втори тур имаше единствено в община Кирково, спечелен от кандидата на ДПС Шукран Идриз.

Почти стопроцентова подкрепа и четвърти пореден мандат получи в община Джебел Бахри Юмер, областен лидерна ДПС и единствен кандидат за кмет. С над 80% от гласовете кандидатът на ДПС в община Черноочене Айдън Осман за трети пореден път ще е начело на общинската администрация.

С 54% подкрепа кандидатът на ДПС в Ардино Ресми Мурад е единственият градоначалник в областта, избран за първи мандат. Неговият опонент от партия "Новото време" Мехмед Дикме подаде в ЦИКМИ молба за касиране на изборите. Причината е малка точка в полето с номер 5 на ДПС в бюлетината за съветници.

В Монтана има избран кмет още на първи тур, според частичните резултати при 97.6% обработени протоколи. С 54.02% печели досегашният кмет Златко Живков, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от десни партии. Втори е кандидатът на ГЕРБ Златко Димитров с 22.23%, следван от Илиян Илиев от БСП с 15.48%.

Във Велико Търново кмет ще се избира на балотаж. Там най-голяма подкрепа събира досегашният градоначалник Румен Рашев - 30,53%. Втори е кандидатът на БСП Иван Манчев - 24,48%, следван от кандидата на ГЕРБ Цветан Цветанов - 21,63%.

В 37-членния общински съвет ГЕРБ и БСП получават по осем места, по три -ДПС, СДС, "Атака" и движение "Граждани за Велико Търново". По две места печелят листите на коалиция "Преображение", ЛИДЕР и ВМРО-БНД, а по едно - ССД и ДСБ.

Дора Янкова от БСП е преизбрана за кмет на Смолян според окончателните резултати от всички обработени секционни протоколи. Досегашният кмет на Смолян получава 51,51%. С втори резултат е кандидатът на ГЕРБ Николай Мелемов, получил 21,29% от гласовете.

С най-много места в бъдещия Общински съвет ще бъде БСП, която получава 36,27% от гласовете. Листата на ГЕРБ получава 22,19% подкрепа, а дясната коалиция между НДСВ и СДС - 10,36%. Вотът за ДПС е 6,21%.

В Благоевград Радослав Тасков от Коалиция "Демократичен Алианс" има 28,26% от гласовете, а Костадин Паскалев, подкрепен от БСП - 26,35%. Двамата отиват на втори тур.

В Габрово на балотаж отиват кандидатът за кмет на ГЕРБ Томислав Дончев и кандидатът на коалиция "БСП - "Българска социалдемокрация" Николай Григоров. Томислав Дончев е спечелил 7 783 гласа, а за Николай Григоров са гласували 4 946 избиратели, според окончателните неофициални данни.

В 37-членния общински съвет партия ГЕРБ ще има най-много съветници - 16. Коалиция "БСП - партия "Българска социалдемокрация" ще има 10 мандата, коалиция "Обединена десница" - 5 мандата, "Атака" - 3 мандата, ДСБ - 2 мандата и местната коалиция "Нашето Габрово" - един мандат.

Във Видин при преброени 100% от протоколите на секционните избирателни комисии на втори тур отиват кандидатът на ГЕРБ Румен Видов с 40,52% от гласовете и досегашният кмет, издигнат от дясна коалиция д-р Иван Ценов, получил 28,65% от гласовете.

ГЕРБ ще бъде с най-много места в Общинския съвет - 13. В 37-местния съвет коалиция "За Видин" /СДС, ДСБ, РДП, БДС "Радикали" и ЗНС/ ще има осем мандата, седем- БСП, ОБТ, ЗС "Ал. Стамболийски", по три мандата - Партия на либералната асамблея и мира и коалиция ДПС-Евророма, два - НДСВ, и един - "Атака".

Окончателните резултати в Търговище сочат, че досегашният кмет д-р Красимир Мирев води пред Светлан Петков с около 2% и двамата ще се явят на балотаж идната неделя.

В Ловеч за кметското място ще се състезават досегашният кмет от БСП Минчо Казанджиев, получил на първия тур 39,4%, срещу Анатоли Йорданов,издигнат от ГЕРБ, с 16,7%.

В Хасково кметското място ще си оспорват независимият кандидат за трети мандат Георги Иванов и кандидатът на ДПС Евгени Честименов. За Иванов са гласували 22 637 души, а за Честименов - 8499.

Най-голяма група в 41-местния хасковски общински съвет формира ДПС с 10 съветника. Девет ще са съветниците на Коалиция "Хасково-настояще и бъдеще", шест ще са от ГЕРБ. По четирима съветници ще имат "Българе за Хасково" и "Атака". По двама представители ще имат "Демократична левица", ВМРО и Коалиция "Гергьовден - Защита". По един съветнически мандат в Хасково печелят НДСВ и "Екогласност".

В Кюстендил на балотаж отиват Петър Паунов, коалиция "Кюстендил", с 32,84% от гласовете и кандидатът на БСП Иван Каракашки - 18,48%.

В Пазарджик ще има балотаж между досегашния кмет и кандидат на БСП Иван Евстатиев - 32,58%, и независимия кандидат Тодор Попов - 27,02%.

В Разград на балотаж отиват независимите кандидати Денчо Бояджиев, досегашен кмет, - 42,93% и Наско Анастасов - 35,73%.

Досегашният кмет на Сливен Йордан Лечков - 37,42%, отива на втори тур с Мартин Славов от БСП - 17,19%.

В Шумен балотажът ще е между кандидата на БСП Красимир Костов - 27,79%, и досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Веселин Златев - 24,79%.

В 41-местния Общински съвет в Шумене БСП получава 11 места, следвана от ГЕРБ - 10 места. "Атака" ще има седем съветници, ДПС - пет, НДСВ и Коалиция "За Шумен" вземат по три места. Коалиция "Гергьовден-Новото време" ще има двама съветника.

В Ямбол ще има втори тур, в който ще участват кандидатът на ГЕРБ Георги Славов - 36,43%, и Димитър Бъчваров, подкрепен от БСП и коалиция - 19,75%.

Във Враца досегашният кмет Войслав Бубев, който се явява като независим кандидат, подкрепен от БСП и НДСВ, получи 39,06% от гласовете срещу 31,34% за кандидата на ГЕРБ Тотю Младенов. Двамата отиват на балотаж.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 4 минути

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 24 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 8 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 10 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 10 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 10 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 11 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 12 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 13 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 13 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 13 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 13 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 13 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет