0

- Да, май бяха доста уплашени от златните му зъби, плитки и неконтролируеми движения на рокзвезда (смее се). Кратките филмчета, които правим по време на пробните снимки, рядко показват цялата истина.

В случая, когато ги прожектирахме на съответния млад мениджър на "Дисни", той беше доста объркан, защото в изпълнението на Джони нямаше нищо нормално.

Всичко извън нормата притеснява младите мениджъри и те първосигнално решават, че щом филмът кривва дори малко от правилата, няма да има успех и те ще си изгубят работата.

Не знам колко точно пъти трябваше да повтарям с успокоителен тон: "Виж, имаме този прекрасен герой, който, след като изрежем и сглобим сцените както трябва, няма да изглежда толкова откачен."

- Значи все още във филмовите компании има хора, които се осмеляват да спорят с най-успешния филмов продуцент на всички времена?

- Да. Постоянно трябва да убеждавам шефовете на филмовите компании какво е добро за тях и въпреки че автобиографията ми е достатъчно впечатляваща, винаги се сблъсквам с хора, които си мислят, че знаят по-добре как се прави касов филм, или пък просто имат различен вкус.

Когато казах, че искам Ник Кейдж за "Скалата", всички присъстващи в заседателната зала ме изгледаха уплашено, все едно съм се натъпкал с халюциногени и не знам какво говоря. Реакцията беше съвсем същата и когато реших да наема Ник за "Съкровището".

По-късно, когато филмът удари рекорд по приходи, същите тези хора казват: "Винаги съм смятал, че този човек е най-добър за ролята. Проблемът не беше в мен, а в моите началници."

- Винаги си имал перфектен усет и затова как да спасиш един филм, който изглежда обречен на провал. През 1995-а перспективите пред твоя "Опасен ум" с Мишел Пфайфър в ролята на учителка, която трябва да се справи с проблемните цветнокожи хлапета, изглеждаха повече от мрачни.

В последния момент обаче ти добави "Gangsta's Paradise" на Кулио към саундтрака и филмът беше спасен...

- Реакцията на публиката на предварителните прожекции на "Опасен ум" наистина ме изплаши. Може и да преувеличавам, но от пълния в началото салон до края не оставаше почти никой.

Когато си професионалист, много лесно разчиташ реакциите на хората. Започнат ли да се въртят на местата си, това е знак, че нещо не е наред.

Обикновено не става въпрос за точния момент, в който започват да го правят, а за проблем във филма малко преди това. Например по средата на първата серия на "Карибски пирати" имахме сцена с една маймунка, която крещеше много пронизително.

Зрителите на предварителните прожекции ни казваха, че трябва да я махнем, защото им действа стресиращо и със сигурност ще уплаши и децата, които ще гледат филма по-късно. Вместо да я изрежем тотално, я сложихме в самия край, където се оказа, че пасва много добре.

- Изпълнението на Джони Деп в първия епизод му спечели номинация за "Оскар". Какво по-различно има в ролята му в новата серия?

- Джони е велик актьор и винаги знае какво да направи, за да не оставя публиката да скучае дори за миг. Образът на капитан Джак Спароу продължава да се развива, а и самият той е поставен в още по-комплицирани ситуации, които изстискват максимума от вродената му находчивост.

- Преди да продуцираш първата серия, изпробва ли едноименната атракция в "Дисниленд"?

- Да, много пъти. Всъщност мога да кажа, че това е любимото ми кътче от парка. И въпреки това много хора ми казваха: "Джери, при успеха, който имаш, не е ли малко идиотско да търсиш идеи за филм в някакви шарени увеселителни влакчета?"

Имах известни притеснения, но когато сценаристите Тед Елиът и Тери Росио ми казаха за идеята си пиратите във филма да се опитват да върнат съкровището, а не да го откраднат, си казах: "Ето един филм, който и аз нямам търпение да гледам."

- Съжаляваш ли за някой филм, който си отказал да продуцираш, а после е имал огромен успех? Например "Мълчанието на агнетата".

- Да, с Дон имахме оферта за него, но не бях сигурен, че искам да живея година и нещо с толкова мрачна и пълна с насилие история, и учтиво отказах.

- Може ли да се каже, че успешното ви сътрудничество с твоя дългогодишен бизнес партньор Дон Симпсън се дължи на факта, че той, с неговата страст към наркотиците и опасния живот, беше пълната ти противоположност?

- За мен винаги е било важно да се чувствам удобно в кожата си и да знам, че живея живота, който искам. С Дон си допаднахме толкова много най-вече заради това, че харесвахме едни и същи неща във филмите, имахме еднакви виждания и цели.

Дон беше много забавен и магнетичен събеседник, но не ни се налагаше да си говорим много, защото няколко месеца след като се запознахме, вече се разбирахме с поглед.

- През 80-те във всяка статия за тандема Брукхаймър/Симпсън пишеше за огромното ви его...

- (Рязко.) На такъв човек ли приличам?

- Не, но скромни и притеснителни хора рядко печелят милиони, карат спортни коли, обличат се в "Армани" и в случая на Симпсън - изхвърлят дизайнерските си джинси всеки път когато им дойде време да се перат. Или пък ти беше човекът, който ги изхвърляше?

- Не, не. Беше Дон. Аз съм бедното момче от Детройт, което не изхвърля нищо. Жена ми постоянно ми натяква, че трябва да си разчистя гардероба, защото е пълен с неща от 80-те, които със сигурност няма да облека никога. Това сигурно е резултат от строгото ми възпитание и немския произход на родителите ми.

- Според слуховете, когато пътуваш по света, на паркинга на летището трябва да те чака чисто нов "Рейндж Роувър" със запален двигател...

- Не. Бяха наели за мен "Рейндж Роувър", когато снимахме "Крал Артур" или "Вероника Герен" в Ирландия, но оттогава не съм се качвал на такъв. Честно.

- Но имаш маса за билярд, покрита със специално изтъкан за целта плат на Армани.

- Да, това е вярно. Нямам никакво отношение към "Рейндж Роувър", но съм заклет почитател на Армани (смее се).

- Прекъсна бизнес отношенията си с Дон Симпсън по-малко от месец преди той да умре. Съжаляваш ли за това?

- Много хора предупреждаваха Дон, че ако продължава да живее по същия начин, не му остава много време. Говорих с неговите доктори за състоянието му и със самия него. Уговарях го да се вземе в ръце и му обещах да продължим да работим заедно, когато това стане.

Но разсъдъкът на всеки човек, който води толкова екстремно саморазрушителен начин на живот, е замъглен поне до степен да мисли, че ще живее вечно. Дон също не вярваше, че ще умре.

Направих каквото можах и съвестта ми е чиста. Беше като да загубиш роден брат, но знам, че духът на Дон и енергията му са някъде наоколо. Те продължават да са част от мен.

- Как реагираш на критиките, че филмите, които направихте с Дон, са триумф на формата над съдържанието и отвличат вниманието на публиката от истинското, интелектуално кино?

- Журналистите го твърдят, но за мен важното е, че милиони хора гласуват с парите си за нашите филми. Може би това, че мнозинството зрители предпочитат "Пърл Харбър" пред някой претенциозен артфилм, обижда някои критици, но аз лично не мога да направя нищо по този въпрос.

Никога не чета рецензиите за филмите си, защото смятам, че приходите от тях са по-добрият критерий.

- Как искаш да те помнят хората един ден? Като най-успешния холивудски продуцент...

- (Прекъсва.) Като човек, участвал в създаването на интересни и забавни филми, който никога не е отстъпил от принципите си.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 6 минути

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 10 минути

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 33 минути

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 41 минути

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 41 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 49 минути

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 52 минути

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 2 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 2 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове