0

"Жак Ширак е Дон Жуан на политиката. Той прекара живота си, завоювайки най-високите позиции, но след като веднъж сграбчеше плячката си, не знаеше какво да прави с нея. Той съблазни Франция, но не я направи щастлива."

Метафората на редактора на в. "Либерасион" Лоран Жофран е чудесен епилог на една от най-продължителните политически кариери в Европа.

Телевизионното обръщение, с което миналата неделя френският президент Жак Ширак обяви, че няма да се кандидатира за безпрецедентен трети мандат и така излиза от голямата политика, продължи по-малко от 10 минути, но маркира приключването на цяла епоха.

Когато става въпрос за човек, който пребивава във властта повече от четири десетилетия, клишето "краят на една ера" във френската и европейската политика е съвсем на място и изпълнено със съдържание.

В прощалната си реч 74-годишният Ширак

се обясни в любов на Франция,

на която обеща да служи и след оттеглянето си. "Франция не е страна като всички останали. Франция има специални отговорности, наследството от своята история и универсалните ценности, за създаването на които тя помогна", каза президентът.

Емоционалното и изпълнено с достойнство обръщение придаде на оттеглянето му така характерния за него стил и развълнува дори противниците му.

Въпреки това историята едва ли ще е благосклонна към Ширак. Едно възможно кратко описание на неговата забележително дълга кариера би било следното:

Ширак, наричан Булдозера заради начина, по който безогледно си проправя път нагоре, прекара три изпълнени с енергия и решителност десетилетия в кроене на заговори срещу противници и забиване на нож в гърба на приятели, за да достигне до най-влиятелния пост във властта; после прекара следващите 12 безплодни и смутни години в Елисейския дворец, постигайки учудващо малко резултати.

Жак Ширак влиза във власт­та през далечната 1967 г. като министър при управлението на президента Шарл де Гол и оттогава непрестанно е на изборни постове. През годините той е бил министър в няколко правителства, премиер, кмет на Париж, а след два неуспешни опита през 1995 г. успява да стане президент.

Когато Ширак влиза в Елисейския дворец (Elysee.fr), в Германия канцлер е Хелмут Кол, в Кремъл се разпорежда Борис Елцин, а в Белия дом управлява Бил Клинтън. Жак Ширак е единственият лидер от това поколение, който още е на сцената, и е последният мускетар от едни по-романтични политически времена.

След неговото оттегляне Франция за пръв път ще има президент, роден след Втората световна война, тъй като тримата основни претенденти са в 50-те си години. Всъщност показателна оценка за управлението на Ширак е бързината, с която те се разграничиха от него и наследството му.

Фаворитът Никола Саркози, лидер на партията на Ширак Съюз за народно движение (UMP), който според последното проучване на "Ipsos" ще спечели 28% от гласовете, на въп­рос дали се смята за естествен приемник на президента отговори, че не се чувства ничий наследник и ще управлява по различен начин, ако заеме поста.

Кандидатката на социалистите Сеголен Роаял, която напоследък губи популярност и в момента има рейтинг от 25%, призова за "обръщане на нова страница в историята".

Дясноцентристът Франсоа Байру, който в последните седмици бележи стремителен възход (според "Ipsos" има рейтинг от 24%, а според други сондажи на балотаж може да победи Саркози), бе най-сдържан и просто каза, че "сваля шапка" на Ширак.

Очаквано най-остър бе лидерът на крайната десница Жан-Мари льо Пен, който го нарече най-лошия президент, който Франция е имала, и "символ на политическата корупция".

Въпреки че скоро ще загуби имунитета си обаче, малцина очакват Ширак да бъде съден по обвиненията в корупция и незаконно партийно финансиране от времето, когато бе кмет на Париж.

Медийните оценки за наследството му също не бяха особено ласкави. "Жак Ширак не успя да събуди Франция и французите за фундаменталните въпроси на икономиката. Той оставя Франция в беда", коментира бизнес всекидневника "Ла трибюн".

Британската преса бе доста по-язвителна. "Прието е, когато хората се оттеглят, за тях да се казват мили неща, но в случая с Жак Ширак това е много трудно", писа "Дейли телеграф".

"Гардиън" припомни друг от прякорите на Ширак - Ветропоказателя - показващ навика му да променя позициите си в зависимост от обстоятелствата.

През 70-те например той пропагандира държавния контрол, през 80-те става защитник на пазарния либерализъм в стил "Роналд Рейгън", а през последните години на управлението си произхожда­щият от десницата Ширак засенчи доста леви европейски лидери с политиката си.

Наричаният също така Хамелеон Бонапарт Ширак направи завой на 180 градуса и по отношение на екологията: президентът, който възоб­нови френските ядрени опити в Тихия океан, днес е един от най-гласовитите защитници на околната среда.

Ето защо британският в. "Файнаншъл таймс" го определи като "вечен опортюнист" и отбеляза, че за неговите критици най-отчетливата черта на управлението му е чувството за

пропуснати възможности

Действително Ширак показа по-голям талант в преследването на властта, отколкото в упражняването й, не се възползва по най-добрия начин от шансовете си и оставя на своя приемник една несигурна и разделена Франция.

Според почти единодушното мнение на анализаторите, докато външната политика на Ширак бе по-скоро успешна, във вътрешен план той се провали. Човекът, който обеща да "излекува социалните рани", оставя страна с едно от най-високите нива на безработица в ЕС (близо 9% и далеч по-голяма сред младежите и имигрантите), държавен дълг от 1,3 трлн. евро и едва 2% икономически растеж.

Две "Не"-та бележат най-големия успех и най-драматичния провал на Ширак. Първото е през 2003 г., когато Ширак казва "Не" на Буш и се противопоставя на инвазията в Ирак. Това му носи рекордно висок рейтинг във Франция и симпатии в много страни, най-вече в арабския свят.

Второто "Не" е на френските избиратели, които през 2005 г. отхвърлиха европейската конституция, унижавайки Ширак и хвърляйки в криза ЕС. Вероятно критиците и почитателите му ще спорят за неговото наследство, но и едните, и другите едва ли ще отрекат, че той остави своя следа във Франция и Европа.

Паметни реплики на Жак Ширак

"Това не е възпитано държание. Те пропуснаха добра възможност да замълчат." (за кандидатките за членство в ЕС, включително България, които подкрепиха войната в Ирак)

"Вие сте много груб и зле възпитан. Никой досега не ми е говорил така." (за Тони Блеър)

"Не можете да имате доверие на хора, които имат такава отвратителна кухня. Единственият им принос към европейското селско стопанство е лудата крава." (за британците)

"Какво още иска от мен тази домакиня? Топките ми на поднос?" (за Маргарет Тачър)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 1 час

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 3 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 3 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 3 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 4 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 4 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 4 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 4 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 4 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 4 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 4 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 5 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 5 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 5 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 6 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 6 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове