Протест и блокада на "Дунав мост"
Ексклузивно

Протест и блокада на "Дунав мост"

Преди 18 часа
  • Патладжан

Приготвеният на пара патладжан позволява на неговите компоненти да се свързват с жлъчните киселини, което позволява на черния дроб по-лесно да разгражда холестерола и да намалява присъствието му в кръвообращението.

    1/11 Зеленчуци, които са по-полезни сготвени

    Патладжан

    Приготвеният на пара патладжан позволява на неговите компоненти да се свързват с жлъчните киселини, което позволява на черния дроб по-лесно да разгражда холестерола и да намалява присъствието му в кръвообращението.

    11 снимки
  • Зелен боб

Задушеният зелен фасул може да има по-големи ползи за понижаване на холестерола от суровия зелен фасул. В този случай дори пърженето е по-полезно от варенето.

    2/11 Зеленчуци, които са по-полезни сготвени

    Зелен боб

    Задушеният зелен фасул може да има по-големи ползи за понижаване на холестерола от суровия зелен фасул. В този случай дори пърженето е по-полезно от варенето.

  • Моркови

Бета-каротинът е вещество, което тялото се превръща във витамин А, който играе ключова роля в подпомагането на растежа на костите, подобряването на зрението ви и поддържането на имунната система във върховата форма.

    3/11 Зеленчуци, които са по-полезни сготвени

    Моркови

    Бета-каротинът е вещество, което тялото се превръща във витамин А, който играе ключова роля в подпомагането на растежа на костите, подобряването на зрението ви и поддържането на имунната система във върховата форма.

  • При готвенето на морковите нивата им на бета-каротин се повишават. Единственото, което трябва да знаете, че не е препоръчително да готвите морковите в тиган, тъй като така нивата падат с 13%.

    4/11 Зеленчуци, които са по-полезни сготвени

    При готвенето на морковите нивата им на бета-каротин се повишават. Единственото, което трябва да знаете, че не е препоръчително да готвите морковите в тиган, тъй като така нивата падат с 13%.

  • Целина

Антиоксидантният ефект на целината също се повишава при готвене, но само при печене, пържене, обработка в микровълнова фурна и в тенджера под налягане. При варене губи 14% от антиоксидантната си активност.

    5/11 Зеленчуци, които са по-полезни сготвени

    Целина

    Антиоксидантният ефект на целината също се повишава при готвене, но само при печене, пържене, обработка в микровълнова фурна и в тенджера под налягане. При варене губи 14% от антиоксидантната си активност.

  • Гъби

Антиоксидантите са малки героични вещества, които могат да защитят клетките ви от увреждане. Гъбите са пълни с тях и топлинната им обработка повишава цялостната антиоксидантна активност на този зеленчук.

    6/11 Зеленчуци, които са по-полезни сготвени

    Гъби

    Антиоксидантите са малки героични вещества, които могат да защитят клетките ви от увреждане. Гъбите са пълни с тях и топлинната им обработка повишава цялостната антиоксидантна активност на този зеленчук.

  • Освен това сготвените гъби имат по-високи нива на калий, ниацин и цинк, отколкото суровите.

    7/11 Зеленчуци, които са по-полезни сготвени

    Освен това сготвените гъби имат по-високи нива на калий, ниацин и цинк, отколкото суровите.

  • Спанак

Спанакът се свива, когато го готвите, което означава, че ще консумирате повече от него и полезните му вещества. Готвенето на спанака може да намали растителната оксалова киселина – която пречи на абсорбцията на желязо и калций в организма – до 53%.

    8/11 Зеленчуци, които са по-полезни сготвени

    Спанак

    Спанакът се свива, когато го готвите, което означава, че ще консумирате повече от него и полезните му вещества. Готвенето на спанака може да намали растителната оксалова киселина – която пречи на абсорбцията на желязо и калций в организма – до 53%.

  • Плюс това, изследванията разкриха, че запарването на този зеленчук гарантира, че той запазва нивата на фолат, важен витамин от група В, който не само играе роля в създаването на ДНК, но и може да намали риска от няколко вида рак.

    9/11 Зеленчуци, които са по-полезни сготвени

    Плюс това, изследванията разкриха, че запарването на този зеленчук гарантира, че той запазва нивата на фолат, важен витамин от група В, който не само играе роля в създаването на ДНК, но и може да намали риска от няколко вида рак.

  • Аспержи

Този пролетен зеленчук е пълен с борещи се с рак витамини A, C и E, а готвенето му повишава антиоксидантната му активност с 16 до 25%. Освен това при готвенето им се повишават нивата на фенолна киселина, което е свързано с намален риск от рак.

    10/11 Зеленчуци, които са по-полезни сготвени

    Аспержи

    Този пролетен зеленчук е пълен с борещи се с рак витамини A, C и E, а готвенето му повишава антиоксидантната му активност с 16 до 25%. Освен това при готвенето им се повишават нивата на фенолна киселина, което е свързано с намален риск от рак.

  • Домати

Сготвените домати имат значително по-високи нива на ликопен от суровите. Ликопенът е един от  най-мощните антиоксиданти и е свързан с по-малък риск от множество хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания на рак.

    11/11 Зеленчуци, които са по-полезни сготвени

    Домати

    Сготвените домати имат значително по-високи нива на ликопен от суровите. Ликопенът е един от  най-мощните антиоксиданти и е свързан с по-малък риск от множество хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания на рак.

Видео

Адел се развежда след три години брак

Британската суперзвезда, която е на 31 години, винаги е била много дискретна за личния си живот

Малка Богородица е – какво повелява традицията?

Британската суперзвезда, която е на 31 години, винаги е била много дискретна за личния си живот

Как Даяна се превърна в принцесата на народа

Британската суперзвезда, която е на 31 години, винаги е била много дискретна за личния си живот

Песните, за които не знаехте, че са кавъри

Британската суперзвезда, която е на 31 години, винаги е била много дискретна за личния си живот

Преди да тръгнете

Златно